Cursussen

Wil jij je ontwikkelen in het ambacht glasblazen? Meld je aan voor een workshop of wellicht is de cursus Hotshop Basics iets voor jou?

Leer zelf glasblazen!

Meerdaagse cursus Hotshop Basics

Tweemaal per jaar geeft het Nationaal Glasmuseum een jong talent de kans om te worden opgeleid tot glasblazer. Via de meerdaagse cursus Hotshop Basics zal een student intensief (een-op-een) worden begeleid door een meester in het vak. In 24 dagen raak je vertrouwd met de werkvloer, de gereedschappen en het glas. Je krijgt praktische ervaring in de basistechnieken van het glasblazen, zoals het halen van glas uit de oven, het opwarmen en vormen van glas en het zelfstandig maken van glasobjecten.

De eerste stap om een goede glasblazer te worden is de kunst van het assisteren. De ervaring en oefening die men krijgt bij het assisteren van anderen kan van onschatbare waarde zijn in het ontwikkelen van de eigen glasblaasvaardigheden. De nadruk van de cursus zal daarom in eerste instantie liggen op teamwork en timing.

In de laatste periode van de cursus krijg je de opdracht om je opgedane ervaring en kundigheid toe te passen en maak je een massief en een geblazen glasobject. De cursus sluit je af met een presentatie over je ervaringen tijdens de cursus en de keuzes die je hebt gemaakt in het eindwerk.

Voor wie?
Het Nationaal Glasmuseum en Strand Links geven graag jong talent de kans zich te ontwikkelen in het ambacht Glasblazen. De enige eis is dat je boven de 18 en onder de 30 jaar bent. Je hoeft verder geen specifieke voorkennis mee te nemen en ook geen kunst gerelateerde studie of achtergrond te hebben.

Lesdagen en kosten
In een periode van drie maanden zal je twee dagen per week praktische ervaring opdoen op de werkvloer in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. De cursusdagen beginnen om 10.00 uur en eindigen om 17.00 uur. In overleg met de docent kan er besproken worden op welke dagen de cursus zal plaatsvinden. De kosten voor de cursus bedragen € 1200,-. Dit bedrag kan eventueel in twee termijnen worden betaald.

Aanmeldingsprocedure
Enthousiast geworden? Meld je aan door een e-mail te sturen aan: glaslab@nationaalglasmuseum.nl

Omdat er in een cursusperiode van drie maanden maar één cursist kan worden begeleid bestaat de mogelijkheid dat je een langere aanmeldingsprocedure moet volgen. Indien er meerdere aanmeldingen zijn zal er gekeken worden naar de motivatie. Daarna volgt een selectie door middel van een proefdag.
Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de stichting Strand Links.

Eendaagse workshop op maandag, inclusief lunch

Wil je graag op een professionele wijze zelf ervaren hoe het is om met glas te werken? Reserveer dan een workshop op maandag en blaas je eigen verbeelding tot leven!

Tijdens deze eendaagse workshop maak je onder leiding van een van onze blazers een drietal eigen glasobjecten en leer je veel over het materiaal en de diverse technieken. Allereerst wordt er een transparante bol gemaakt. Vervolgens wordt aan een object in kleur gewerkt om te eindigen met het blazen van een glasobject in een vrije stijl.

Verschillende niveaus

Bij de workshops wordt een indeling gemaakt op basis van vaardigheden. Er zijn workshops voor beginners, gevorderden en ver-gevorderden. De minimum leeftijd voor deelname aan deze workshop is 16 jaar.

Tijden
De workshops worden gehouden op maandagen. De Glasblazerij is dan gesloten voor het reguliere publiek. Er zijn op een dag twee glasblazersstoelen beschikbaar. Op een stoel kunnen tegelijkertijd maximaal twee vergevorderde of vier beginners deelnemen.

Bij twee personen duurt de workshop van 10.00 tot 15.00 uur. Bij meer dan twee personen duurt de workshop van 10.00 tot 17.00 uur.

Prijs
De prijs voor een workshop is € 195,- p.p. voor beginners (max. 4 deelnemers per docent) en € 295,- p.p. voor gevorderden (max. 2 deelnemers per docent), inclusief materiaal en een uitgebreide lunch.

Reserveren

Reserveren kan individueel of als groep via telefoonnummer: 0345 614 960 of per e-mail: reserveringen@nationaalglasmuseum.nl


Bij een individuele aanmelding ontvangen wij graag meerdere voorkeursdata.