Praktische archeologie

Het maakproces van de fopglazen

De tentoonstelling ‘Glas als ijsbreker’ is het resultaat van een unieke samenwerking. Glasblazer Marc Barreda en glasexpert Kitty Laméris combineren praktijk en theorie in hun onderzoek naar schertsglazen. Kitty (o.a. bekend van ‘Tussen kunst en kitsch’) deed onderzoek naar de geschiedenis en de gebruikers van de glazen. Daarnaast werd in de aanloop naar de tentoonstelling in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam een ruim praktijkonderzoek opgezet met het doel de specifieke blaastechnieken te identificeren, reconstrueren en te behouden. Marc paste de verschillende technieken toe die toentertijd waarschijnlijk gebruikt zijn om de schertsglazen te vervaardigen. Een bijkomend voordeel was dat deze glazen, in tegenstelling tot hun breekbare en uiterst zeldzame voorbeelden, konden worden gebruikt.

Tot nu toe was vrijwel alleen beschreven hoe men dacht dat de schertsglazen functioneerden. Door uit de nieuwe glazen te drinken, werd pas echt duidelijk hoe ze precies werkten. Zo ontstonden baanbrekende nieuwe inzichten in de geschiedenis, het gebruik én de maakwijze van schertsglazen. En blijkt dat, ondanks de voorkennis, sommige glazen ons nog steeds vandaag de dag kunnen foppen.

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling zal het op meerdere momenten mogelijk zijn het maakproces van de fopglazen bij te wonen in de glasblazerij. Houd deze website in de gaten voor de data in augustus.