Glas als ijsbreker

Te zien vanaf zaterdag 2 april

Vanaf 1 april – en dat is geen grap – staat bij het Nationaal Glasmuseum in Leerdam het plezier dat glas kan geven centraal. In een unieke tentoonstelling draait alles om een bijzondere categorie glazen: ‘schertsglazen’. Schertsglazen zijn onderdeel van de drinkgewoontes uit de zestiende en zeventiende eeuw: glazen die de drinker verrassen en in het samenzijn fungeren als ijsbreker.

De tentoonstelling is het resultaat van een unieke samenwerking. Glasblazer Marc Barreda en glasexpert Kitty Laméris combineren praktijk en theorie in het onderzoek dat ze hebben gedaan naar schertsglazen. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie.

In de tentoonstelling wordt ook de vraag gesteld: Hoe zou een hedendaags schertsglas er uitzien? Welke technische of optische bewerkingen kunnen toegevoegd worden aan de geschiedenis van het schertsglas? En in de laatste twee jaar ook een niet onbelangrijke vraag: Hoe kan glas de afstand overbruggen die wij soms van elkaar moeten houden? Ontwerpers Jólan van der Wiel, Wieki Somers , Shaakira Jassat, Bas Kosters en Manon van Hoeckel hebben in de aanloop naar de tentoonstelling de gelegenheid gekregen zich in het schertsglas te verdiepen en zijn daarna in de glasblazerij aan het werk gegaan. Elk van hen benadert het schertsglas op een andere manier: conceptueel, technisch, visueel.